Aiemmassa kirjoituksessa kävimme läpi yhtä kassavirtaan keskittyvää lempitunnuslukuani (OCF/CAPEX). Kirjoituksen jälkeen mieleen juolahti, että lähestymistapaa voi entisestäänkin parantaa. Se kohtelee nimittäin kasvuyhtiöitä epäreilusti. Katsotaan tarkemmin, mistä on kyse.
Edellinen kirjoitus käsitteli siis yrityksen kassavirtaprofiilia ja sitä, kuinka se jakautuu liiketoiminnan ja investointien rahavirtaan. Mikäli kirjoitus on lukematta niin kannattaa ehdottomasti aloittaa siitä - löydät kirjoituksen täältä.
Sovelletaan aiemman kirjoituksen esimerkkiä vuoteen 1982. Katsotaan nykyään uskomattoman hyvin menestyneen, mutta tuolloin vasta listautuneen The Home Depot’n lukuja. Yhtiö oli tuolloin vahvassa yli 70% vuosikasvuvauhdissa ja uusia liikkeitä syntyi liukuhihnalta.
Koska uudet liikkeet vaativat suuria investointeja, oli liiketoiminnan ja investointien rahavirran suhde OCF/CAPEX varsin heikon oloinen 1,5/2,5 = 0,6. Yhtiö investoi kasvuun enemmän kuin tuotti rahaa, eli vapaa kassavirta oli miinuksella.
Jos orjallisesti siis vain tuijottaisi aiemmin käsiteltyä OCF/CAPEX-tunnuslukua, olisi erinomainen sijoitusmahdollisuus jäänyt hyödyntämättä. Yhtiön osake on nimittäin yli 10,000-kertaistunut 1980-luvun alkupuolen listautumisestaan.
Kuinka tilanteen olisi voinut korjata?
Ongelma vastaavissa tilanteissa on selvästi kasvun vaatimat investoinnit, jotka hämärtävät näkymää. Mitä viime kädessä sijoittaja haluaa arvioida, on ns. normaalitilan vaatimat investoinnit, joita myös ylläpitoinvestoinneiksi (”maintenance capex”) kutsutaan.
Jotkut (vaikkakin harvat) yhtiöt ilmoittavat ylläpitoinvestoinnit erikseen. Koska yrityksen tekemiä investointeja poistetaan niiden eliniän ajan, voidaan olettaa poistojen edustavan ainakin hyvin karkealla tasolla ylläpitoinvestointien määrää.
Otetaan esimerkiksi Valmet, joka iloksemme ilmoittaa ylläpitoinvestointinsa erikseen.
Vuoden 2023 tilinpäätöksessä ylläpitoinvestoinnit olivat 57 MEUR ja kiinteän omaisuuden poistot 58 MEUR. Tämän valossa poistojen hyödyntäminen ainakin vie oikeaan suuntaan.
Sitten on myös enemmän laskentaa vaativia menetelmiä, kuten Bruce Greenwaldin tapa arvioida ylläpitoinvestoinnit. Mennään tässä harjoituksessa kuitenkin yksinkertaisemman kautta ja jatketaan poistojen hyödyntämisellä.
Nyt tiedämme, kuinka toistaa laskelmat aiemmalle The Home Depot -esimerkille.
Lasketaan siis liiketoiminnan rahavirran ja poistojen välinen suhdeluku. Nyt saamme suhdeluvuksi 1 488,6 MUSD / 175,7 MUSD = 8,5. Tämä on jo vakuuttava taso!
Tämän 1980-luvun kasvuyhtiön tapauksessa olemme saaneet investointeja ja poistoja käyttäen siis hyvin eri tunnusluvut (8,5 v 0,6). Tehdään seuraavaksi usean vuosikymmenen katsaus näiden lukujen kehittymiseen. Näemme mielenkiintoisen ilmiön.
VÄLIHUOMIO!
Teen näitä kirjoituksia palosta oppia, selkeyttää ja säästää sijoittamisesta kiinnostuneiden aikaa. Olen lukenut yli 100 sijoituskirjaa ja hävinnyt yli 300,000 euroa, jottei sinun tarvitsisi tehdä kumpaakaan.
Mikäli ajan ja rahan säästö siis kiinnostaa, Tähtäimessä osakkeet -kirja sekä -sijoituskurssi tähtäävät molempiin! Liity kymmenien tuhansien lukijoiden ja satojen kurssikävijöiden joukkoon.
Jokaista myytyä sijoituskurssia kohden jaetaan yksi ilmaiskappale nuorille oppilaitoksiin.
Nyt kuitenkin takaisin tekstin pariin...
Nähdään, että poistojen hyödyntäminen osana tunnusluvun laskentaa on itse asiassa antanut aikaista suuntaviivaa tasosta, jolle OCF/CAPEX-tunnusluku The Home Depot’n tapauksessa kasvun hidastuessa asettuu. Nyt tunnusluvut antavat saman noin 8,5 tuloksen.
Samaa ilmiötä voi todentaa Coca-Colan tapauksessa. Yhtiön kasvupanostukset ovat rasittaneet investointeja, joten poistojen käyttäminen on antanut jälleen osviittaa tulevasta suunnasta.
Katsotaan vielä 1970-luvun Walmartia, joka sittemmin yli 5,000-kertaistunut arvossa.
OCF 8,2 MUSD / Investoinnit 6,8 MUSD = 1,2
OCF 8,2 MUSD / Poistot 1,5 MUSD = 5,5
Poistoja hyödyntämällä olisi saanut oikeamman kuvan yhtiön potentiaalista.
Mikäli laskemme samaa indeksitasolla, nähdään kuinka Yhdysvalloissa poistot ovat investointeja alhaisemmat. Tämä ei yllätä, koska yhdysvaltalaisyhtiöt sijoittavat paljon kasvuun. Heikomman kasvun DAX- ja OMXH-indekseissä tilanne on tarkasteluhetkellä päinvastainen.
Tärkeä muistaa, ettei tämäkään (OCF/poistot) tunnusluku ole mikään hopealuoti, joka ratkaisee kaikki yhtiövalintaongelmasi. Tämä on yksi keino monen muun joukossa tunnistamaan piilevää arvoa, jonka perinteinen kirjanpito saattaa haudata alleen.
Lopuksi vielä mainittakoon, että mikäli osakkeiden vertailu kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti laittaa Kästi & Keskiväli -videosarja seurantaan. Tehdään viikoittain podcastissa kevyitä osakevertailuja eri yhtiöistä, missä näitäkin oppeja laitetaan ajoittain käytäntöön.
Kiitos paljon lukemisesta!
Mikäli tykkäsit tai opit uutta ja hyödyllistä, suurkiitos tämän jakamisesta eteenpäin, jotta muutkin aiheesta kiinnostuneet löytävät paikalle.
Comments