top of page
Search
Writer's pictureHeikki Keskiväli

Uusi tunnusluku kassavirroista

Updated: Mar 23

Katsotaan tällä kertaa tarkemmin yhtä mieluisimmistani tunnusluvuista, johon en ole törmännyt juurikaan muualla. Käydään tässä kirjoituksessa läpi, miksi kassavirtojen suhteella on sijoittajalle väliä ja miten se liittyy maailman parhaisiin yhtiöihin.


Heti kättelyssä tärkeä selventää, että mikään yksittäinen tunnusluku ei kerro sijoituskohteen hyvyyttä tai huonoutta. Samoin harjoitus on yksinkertaistus ja yksityiskohdilla voi halutessaan kikkailla mielin määrin. Pysyttelemme nyt kuitenkin mahdollisimman helpossa.


Ajatellaan kaksi yhtiötä, joilla molemmilla on sama 100 MEUR vapaa kassavirta. Molemmat yhtiöt arvotetaan 15-kertaisesti vapaan kassavirran verran eli molempien hinta on 15 x 100 MEUR = 1 500 MEUR.


Molemmat ovat yhtä hyviä, eikö vain?


Muistutuksena jatkon kannalta vielä keskeiset termit:

  • Vapaa kassavirta = liiketoiminnan rahavirta – investoinnit

  • Free Cash Flow = Operating Cash Flow – Capital Expenditures

  • FCF = OCF – CAPEX


Annetaan kuitenkin tärkeitä lisätietoja, yritykset tekevät nimittäin vapaan kassavirran hyvin eri tavoin. Alla molempien yhtiöiden kassavirtaprofiilit:


Yhtiö A

+OCF 500

-CAPEX 400

=FCF 100


Yhtiö B

+OCF 110

-CAPEX 10

=FCF 100



Toisin ilmaisten, yhtiöiden liiketoiminnan rahavirran ja investointitarpeiden välisessä suhteessa (OCF/CAPEX) on suuri ero, vaikka vapaa kassavirta sama onkin.


Yhtiö A

500 / 400 = 1,25


Yhtiö B

110 / 10 = 11


Mutta entä sitten?


Viime kädessä sijoittaja maksaa tulevaisuuden kassavirroista ja mikäli ne ovat identtiset niin muullahan ei pitäisi olla väliä. Näiden kahden yhtiön välillä on kuitenkin kaksi keskeistä eroa, joista mielestäni sijoittajan tulisi välittää.


Ensinnäkin, yhtiöt sitovat hyvin erilaiset määrät pääomaa saman vapaan kassavirran tuottamiseksi. Toiseksi, yhtiöt kestävät kolhuja hyvin eri tavoin. Katsotaan molempia tarkemmin.


Oletetaan yksinkertaistamiseksi yhden vuoden investoinnit yhtiön koko sijoitetuksi pääomaksi. Yhtiö A tuottaa vapaata kassavirtaa sijoitettuun pääomaan verrattuna 100/400 = 25%. Yhtiöllä B sama luku on 100/10 = 1,000%. Yhtiö B käyttää siis pääomaa tehokkaammin.


Oletetaan seuraavaksi, että yhtiöiden markkinoilla on heikkoutta. Investoinnit täytyy yhä tehdä liiketoimintaan kuten aiemmin, mutta sisään tulevat rahavirrat ottavat -20% kolhun. Katsotaan yhtiöiden luvut uudelleen.


Katsotaan ensin, kuinka yhtiö A ottaa liiketoiminnan rahavirtaan -20% kolhun vastaan. Liiketoiminnan rahavirta laskee 100 MEUR ja investoinnit säilyvät ennallaan. Osuma vapaaseen kassavirtaan on hirmuinen; se itse asiassa katoaa kokonaisuudessaan.



Yhtiö B taasen selviää paljon vähemmällä. Vaikka liiketoiminnan rahavirta laskee samaiset -20%, iskee tämä lasku (-22 MEUR) vapaaseen kassavirtaan ainoastaan -22%.



Esimerkit ovat yksinkertaistuksia, mutta osoittavat, kuinka yrityksen kassavirtaprofiililla on väliä. Mikäli kaksi yhtiötä ovat muuten täysin identtisiä (harvoin näin), valitsisin aina sen, jolla korkeampi OCF/CAPEX-luku.


Katsotaan seuraavaksi, miltä eri markkinat (laskettuna yhtiöiden mediaanilla) näyttävät tunnusluvun OCF/CAPEX kautta.


  • Nasdaq100: 4.3

  • SP500: 3.8

  • OMXH25: 2.4

  • DAX30: 1.9


Erinomaisesti pärjäävillä markkinoilla tunnusluku on selkeästi korkeampi. Tämän taustalla on mm. vallalla olevat sektorit. Yhdysvalloissa esimerkiksi teknologiasektori erityisen dominoivassa asemassa.


 

VÄLIHUOMIO!


Teen näitä kirjoituksia palosta oppia, selkeyttää ja säästää sijoittamisesta kiinnostuneiden aikaa. Olen lukenut yli 100 sijoituskirjaa ja hävinnyt yli 300,000 euroa, jottei sinun tarvitsisi tehdä kumpaakaan.


Mikäli ajan ja rahan säästö siis kiinnostaa, Tähtäimessä osakkeet -kirja sekä -sijoituskurssi tähtäävät molempiin! Liity kymmenien tuhansien lukijoiden ja satojen kurssikävijöiden joukkoon.


Jokaista myytyä sijoituskurssia kohden jaetaan yksi ilmaiskappale nuorille oppilaitoksiin.






Nyt kuitenkin takaisin tekstin pariin...

 

Linkitetään tämä harjoitus vielä parhaiten tuottaneisiin yhdysvaltalaisosakkeisiin. Seuraavat neljä enemmän tai vähemmän tunnettua yhtiötä ovat tuottaneet yli 30% vuodessa yli 20 vuoden ajan:


  • Apple

  • NVIDIA

  • Intuitive Surgical

  • Monster Beverage


Tuskin tulee yllätyksenä, että yhtiöiden kahden vuosikymmenen liiketoiminnan rahavirran ja investointien välinen suhde on pääsääntöisesti muuta markkinaa selvästi korkeampi.


OCF/CAPEX:

  • Apple 7.6

  • NVIDIA 6.8

  • Intuitive Surgical 4.3

  • Monster Beverage 12.0

 (painotettuna 7.5)


Katsotaan vielä, mistä tässä kirjoituksessa keskustellut asiat löytyvät. Otetaan esimerkiksi Cargotecin kassavirtalaskelma (EN&FI). Vuosina 2022-23 liiketoiminnan rahavirta (OCF) 596,3 MEUR ja investoinnit (CAPEX) 147,3 MEUR. Näin ollen Cargotecille OCF/CAPEX = 4,0



Ohessa on vastaavat laskelmat kuluttajatuoteyhtiö Procter & Gamblelle. Vuosille 2022-23 yhteenlaskettuna liiketoiminnan rahavirta (OCF) oli 33,6 BUSD ja investoinnit (CAPEX) 6,2 BUSD. Näin ollen OCF/CAPEX = 5,4.



Lopuksi vielä mainittakoon, että mikäli osakkeiden vertailu kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti laittaa Kästi & Keskiväli -videosarja seurantaan. Tehdään viikoittain podcastissa kevyitä osakevertailuja eri yhtiöistä, missä näitäkin oppeja laitetaan ajoittain käytäntöön.



Kiitos paljon lukemisesta!


Mikäli tykkäsit tai opit uutta ja hyödyllistä, suurkiitos tämän jakamisesta eteenpäin, jotta muutkin aiheesta kiinnostuneet löytävät paikalle.


163 views0 comments

Recent Posts

Comentários


bottom of page