top of page
Search

Sijoittajan ilmaiset tietolähteet

Updated: Feb 24

Sijoittaja tarvitsee tietoa.


Ammattilaissijoittajien suosima Bloomberg-terminaali saattaa maksaa kuitenkin yli 30 000 euroa vuodessa, mikä tekee siitä aivan liian kalliin useimmille. Siksi kerään tähän kirjoitukseen kaikille sijoittajille ilmaisia tietolähteitä, joita käytän itsekin.Nostetaan ensimmäisenä kotimarkkinoiden oma Inderes ja heidän kotisivuilta löytyvät yhtiötiedot erityisesti suomalaisista yhtiöistä. Tuloslaskelmat, kannattavuusluvut, arvostuskertoimet ja paljon muuta. Ohessa tiedot esimerkkinä Nesteelle.Koyfin on yksi parhaista kansainvälisistä, ilmaisista yritystietopalveluista. Helppokäyttöinen ja laaja palvelu sisältää keskeisiä tietoja myös pohjoismaisista yrityksistä, kuten suomalaisesta Valmetista, jonka tuloslaskelman lukuja ohessa.Ennen sijoituspäätöstä on hyvä tarkastaa pitkän aikavälin taloustiedot. Yhdysvaltalaisyhtiöille vuosikymmenien aikasarjat ovat saatavilla palvelussa roic.ai. Tässä esimerkki Applen taloustiedoista vuodesta 1994.Toinen vastaava palvelu taloustiedoille on TIKR. Taloustietojen lisäksi tietoja löytyy arvostustasoista sekä ennusteista. Alla yhteenveto Nikestä.Osakeseulat eli ns. ”stock screenerit” ovat oivia työkaluja uusien ideoiden ja yritysten löytämiseen. Tähän tarkoitukseen räätälöityjä ilmaisia palveluja:
Taloudesta kiinnostuneille FRED on loistava tietolähde. Sivustolta saa kuvaajina ja ladattavina tiedostoina tietoja inflaatiosta työttömyyteen, rakennusmääristä kuluttajaluottoihin – ja paljon enemmän. Tässä kuvattuna esimerkiksi rakennusaloitukset Yhdysvalloissa vuodesta 1959.Yrityshistoriasta kiinnostuneille seuraava Turtle Bayn ylläpitämä tietokanta on kultakaivos. Tietoja maailman menestyneimmistä yhtiöistä löytyy hyvin jäsenneltynä aina 1920-luvulta lähtien esimerkiksi Coca-Colalle.Taloustieteilijä, professori, Nobel-voittaja ja “Irrational Exuberance”-kirjailija Robert Shillerillä on kuukausitason tietokanta 1800-luvun loppupuolelta lähtien inflaatiolle, koroille, SP500-indeksille sekä asuntohinnoille. Uskomaton aarreaitta pörssihistoriasta ja siihen keskeisesti liittyvistä numeroista kiinnostuneille.Markkinasentimentin seuraamisesta kiinnostuneille sijoittajille on tarjolla AAII:n (American Association of Individual Investors) Excel-tietokanta vuodesta 1987. Kyselytutkimukseen pohjautuvat tulokset jakavat sijoittajien mielialan pessimistisiin karhuihin (bears) ja optimistisiin härkiin (bulls).Uusien sijoitusideoiden löytämiseen Dataroma on erinomainen valinta. Sivusto kerää maailman parhaiden sijoittajien osakesalkkuja ja niiden muutoksia. Tässä esimerkiksi vähemmän tunnetun, mutta paljon pitämäni sijoittajan Francois Rochonin salkku.Kenneth French (Eugene Faman kanssa) voitti Nobelin palkinnon tehokkaiden markkinoiden hypoteesistä (efficient market hypothesis, EMH). Hänen verkkosivuillaan on valtava määrä tietoa esimerkiksi faktorisijoittamisesta kiinnostuneille.


 
VÄLIHUOMIO:

LIITY SÄHKÖPOSTILISTALLE


Saa kymmeniä miljoonia näyttökertoja keränneet suositut sijoitusketjut suoraan sähköpostiisi!

Liity 30,000+ Twitter-seuraajan ja satojen tuhansien lukijoiden joukkoon alta. Maksimissaan kolme sijoitusaiheista kirjoitusta kuukaudessa.


Ilmaiseksi.

Nyt kuitenkin takaisin ilmaisten tietolähteiden pariin...


 

“Arvonmäärityksen professori” Aswath Damodaran tarjoaa verkkosivuillaan hurjat määrät tietoa yritysten voitoista, kassavirroista, riskipreemioista, pääomatarpeista ja -tehokkuudesta, marginaaleista ja paljon muusta.


Mikäli kassavirtamallinnus kiinnostaa, Aswath Damodaran tarjoaa myös siihen valmiin DCF-pohjan (DCF = Discounted Cash Flow). Tässä esimerkkinä hänen viimeisimpiä ostoksiaan eli Tesla.Sijoittajien velkavivun seuraamiseksi, yhdysvaltalaisviranomainen FINRA tarjoaa verkkosivuillaan ladattavat Excel-taulukot kiinnostuneille. Kuvassa alla näiden tietojen pohjalta luodut yhdysvaltalaissijoittajien velan vuosimuutoksen vaihtelut. Tämä on ollut mainio kuumemittari markkinoiden yleisestä mielialasta.AAII (American Association of Individual Investors) tarjoaa myös historiallista tietoa yhdysvaltalaissijoittajien pääomien allokoinnista aina vuodesta 1987. Kuinka yksityishenkilöt sijoittavat rahansa eri kohteisiin, on velankäytön lisäksi mainio mittari markkinoiden suhtautumisesta osakkeisiin, käteiseen sekä velkakirjoihin.Ruotsalaisyrittäjien kehittämä Quartr on täydellinen työkalu yhtiöiden mukana pysymiseen ja uusien löytämiseen. Helppokäyttöisellä sovelluksella pääsy tulospuheluihin, jotka myös haettavassa tekstimuodossa. Bonuksena palvelusta löytyy myös Berkshire Hathawayn yhtiökokoustallenteet vuodesta 1994. Käytän sovellusta liki päivittäin työmatkoilla ja lenkeillä yrityksiin tutustumiseksi.Finchat on helppokäyttöinen työkalu kansainvälisten osakkeiden tarkasteluun, josta Huhtamäki esimerkkinä alla. Palvelusta löytyy myös kätevä osakeseula ("stock screener").Syyt päivittäisten kurssiliikkeiden taustalla ovat moninaisia, mutta usein tuoreella talousdatalla on keskeinen rooli markkinoiden heiluttamisessa. Investing-sivuston talouskalenteri kokoaa kätevästi kaikki keskeiset julkaisut samaan paikkaan.Pikaiseen aikasarjojen vilkaisuun (mikä on lempihommiani eri yhtiöille), QuickFS antaa ilmaiseksi ja rekisteröimättä vaivattoman ratkaisun. Ohessa esimerkkinäkymää NVIDIA:lle.Yardeni Research tarjoaa valtavan valikoiman keskeistä metriikkaa niin Yhdysvaltojen kuin maailmankin taloustilanteesta sekä osakkeista. Valitettavasti tiedot ovat lähtökohtaisesti saatavilla vain kuvina. Ohessa esimerkkinä asuntohintadataa.Kiitos paljon lukemisesta!


Mikäli tykkäsit tai opit uutta ja hyödyllistä, suurkiitos tämän jakamisesta eteenpäin, jotta muutkin aiheesta kiinnostuneet löytävät paikalle.


Teen näitä kirjoituksia palosta oppia, selkeyttää ja säästää sijoittamisesta kiinnostuneiden aikaa. Olen lukenut yli 100 sijoituskirjaa ja hävinnyt yli 300,000 euroa, jottei sinun tarvitsisi tehdä kumpaakaan.


Mikäli ajan ja rahan säästö siis kiinnostaa, Tähtäimessä osakkeet -kirja sekä -sijoituskurssi tähtäävät molempiin! Liity kymmenien tuhansien lukijoiden ja satojen kurssikävijöiden joukkoon.


Jokaista myytyä sijoituskurssia kohden jaetaan yksi ilmaiskappale nuorille oppilaitoksiin.

802 views0 comments

Recent Posts

Comments


bottom of page